Satelitski snimci - 77,000 km2

Za potrebe sprovođenja zakona o ozakonjenju objekata i realizacije projekta Masovne procene vrednosti nepokretnosti Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republički geodetski zavod su se odlučili za nabavku satelitskih snimaka veoma visoke prostorne rezolucije za teritoriju Republike Srbije.

Izbor je pao na GeoEye-1 (40 cm), WorldView-2 (40 cm) i WorldView-3 (30 cm)  kao jedine komercijalno dostupne satelitske platforme koje imaju mogućnost snimanja u prostornoj rezoluciji ispod 50 cm.

Preduzeće Vekom Geo d.o.o. iz Beograda kao distributer kompanije European Space Imaging (EUSI) i Digital Globe za područje Srbije, Crne Gore, BiH je bio zadužen za nabavku, obradu i distribuciju snimaka korisnicima.

Snimanje je izvršeno za teritoriju Republike Srbije (bez Kosova i Metohije) u ukupnoj površini od oko 77,000 km2. Cela teritorija je pokrivena snimcima prostorne rezolucije 40 cm, uz pokrivenost oblacima ispod 5 %, dok je većina većih gradova (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kraljevo, Subotica,…) pokriveno snimcima prostorne rezolucije 30 cm.

Prikupljeni su multi spektralni snimci sa četiri spektralna kanala (Blue, Green, Red i NIR)  i sa radiometrijskom rezolucijom od 16-bita. Ukupno je isporučeno oko 140 sirovih snimaka, što je oko 11 TB podataka.

Fotogrametrijska obrada snimaka je vršena pomoću ERDAS IMAGINE Photogrammetry programskog paketa, a ortorektifikacija je rađena na osnovu digitalnog modela terena koji je obezbedio Republički geodetski zavod .

Ortorektifikovani i mozaikovani snimci su kompresovani u ECW format i kroz WMS i WMTS servise publikovani na geoportalu http://satelitskisnimci.rgz.gov.rs. Za publikovanje je korišćena Hexagon Geospatial tehnologija. ERDAS APOLLO je korišćen za publikovanje, tj. za kreiranje servisa, dok je Geospatial Portal iskorišćen kao klijentska web aplikacija za pristup podacima od strane korisnika.