Kompanija Vekom Geo i ovog aprila okupila je veliki broj posetilaca na 16. po redu konferenciji, Vekom&prijatelji 2017. U velikoj sali Hotela Metropol Palace u Beogradu, 26. aprila 2017. godine, organizovali smo tradicionalno godišnje okupljanje na kome nam je čast svojim prisustvom ukazalo 500 posetilaca

Na samom početku konferencije, prisutnima se obratila Ankica Milinković iz Vekom Geo, koja je poželela dobrodošlicu i naglasila da je velika čast na jednom mestu videti veliku posećenost, interesovanje i poverenje koje nam naši prijatelji iz godine u godinu ukazuju. Ankica je predstavila protokol dana, i najavila izlaganje direkora organizacije Vekom Geo, Veljka Fuštića koji je svojim obraćanjem otvorio XVI „Vekom&prijatelji“ konferenciju.

Prezentacijom čija je tema bila „Oblak Informacija“ kojoj je prethodio korporativni film organizacije Vekom, prisutne je pozdravio direktor Veljko Fuštić. Povodom 25 godina postojanja firme Vekom Geo u Srbiji, 10 godina postojanja GeoKom-a u Bosni i Hercegovini, 9 godina postojanja Vekom Mont-a u Crnoj Gori, i 3 godine postojanja poslovne jedinice PJ Vekom Geo u Banja Luci, Veljko Fuštić je istakao da je zadovoljstvo što Vekom sve ove godine integriše naše saradnike, korisnike i prijatelje iz čitavog regiona sa rešenjima i alatima koji pokrivaju širok spektar zahteva savremene zajednice, kada je reč o geoprostornim informacijama i podacima.

Usledio je blok prezentacija kojima su prikazane zanimljive Leica Geosystems aktuelnosti. Goran Stepanović je predstavio novi GNSS/GPS sistem Leica Viva GS16, nove aplikacije Leica Captivate softvera za menadžment merenim tačkama uključujući aplikacije za inspekcije puteva, tunela, saobraćajnica i monitornig objekata. 

Marko Pantić je predstavio novi revolucionarni skener Leica BLK360, kao i mobilnu senzorsku platformu Leica Pegasus:Two i Leica Pegasus:Backpack.

U nastavku konferencije, prisutni su imali priliku da vide zanimljiv spoj mlade generacije i iskusne generacije stručnjaka, budući da su Luka Fuštić iz Vekom Geo i Uglješa Brajković iz Saboraćajnog instituta CIP prezentovali projekat koji je rađen tehnologijama laserskog skeniranja pomoću Leica HDS rešenja i prikupljanjem podataka iz vazduha inteligentnom bespilotnom letilicom Aibot X6. Smenjujući svoja izlaganja, Uglješa i Luka su vrlo interesantno prikazali spoj tehnologije, stručnosti i saradnje na jednom projektu.

Na pauzi, posetioci su imali jedinstvenu priliku uživo da vide sve tehnologije o kojima je u prezentacionom delu bilo reč, uključujući i skener Leica BLK360 i Leica Pegsus:Backpack, kao i da postave pitanja našim inženjerima iz Vekom Geo, i našim gostima iz Leica Geosystems-a, Hexagon Geospatial-a, EUSI-a (European Space Image) kao i Soppec-a.

Drugi deo konferencije započet je podacima koje dobijamo platformama iz svemira, pri čemu je Mladen Đurković predstavio novosti u vezi satelitskih snimaka EUSI-a i Planet-a, a Dušan Jovanović aplikacije za distribuciju i obradu snimaka, proizvođača Hexagon Geospatial-a.

Zanimljive aktuelnosti na polju alata u oblasti geoinformacionih sistema prikazao je Nemanja Mišević iz Vekom Geo koji je govorio o Leica Zeno GG04 anteni, kao i Leica Z roveru. Nakon Nemanje, Jelena Cvetinović iz firme Gdi GISdata predstavila je saradnju Leica i ESRI-ja kroz aspekt aplikacija ZenoCollector-a.

U znaku gostoprimstva potrudili smo se svim posetiocima konferencije da poklonimo nešto što će im biti korisno i svrsishodno, a ujedno podsećati na naše okupljanje. Stoga učinilo nam se da komplet nožića švajcarskog proizvođeča Victorinox može biti koristan u svakodnevnom, a Soppec sprejevi za obeležavanje u stručnom smislu. Iz tog razloga, drugi prezentacioni segment je nastavljen prezentacijom Soppec sprejeva za obeležavanje i signalizaciju, koje je prezentovao Goran Đorđević iz Vekom Geo. Da bismo završili sa podacima koji se dobijaju na osnovu informacija ispod površine zemlje, Goran je takođe predstavio nove alte za lociranje podzemnih instalacija, Leica DS2000, Leica ULTRA i Leica Digisystem.

Treći segment konferencije je bio posvećen nagradnoj igri, naša koleginica Sanja Plemić iz Vekom Mont-a je izvukla tri srećna dobitnika. G-din Mile Maksić iz firme „Katastar Ing“ je dobio treću nagradu Leica ranac, g-din Popović Dragutin iz firme „“Geo Pi“ je dobio drugu nagradu švajcarski ručni sat, a prva nagrada ručni laserski daljinomer Leica DISTO D1 dobila je Dr Maja Aleksić iz građevinske firme „Magat“.
Kao i svake godine, konferenciju smo završili posluženjem u hotelu Metropol Palace, gde su svi naši prijatelji imali priliku da razmene utiske, druže se, steknu nova prijateljstva i stručna poznanstva.
Zahvaljujemo se Hotelu Metropol i studiju FVS.rs koji su svojom logističkom podrškom učinili da nam ovaj dan protekne sa velikim zadovoljstvom!

Video sa konferencije možete pogledati ovde.
Ostale fotografije sa konferencije možete pogledati ovde.